Co jeść przy nadciśnieniu

Nadciśnienie to choroba, która może dotknąć osoby w każdym wieku jednak zazwyczaj doświadczają jej starsze osoby. Diagnoza to nie wyrok i nawet z tą chorobą można żyć, jednak trzeba zwracać uwagę na kilka istotnych rzeczy w tym nasze jedzenie.

Nie ilość, a jakość

Dobre produkty, wysokie jakościowo powinny być składnikiem naszej diety cały czas, a nie wtedy gdy już zaczniemy chorować. Jest jednak kilka istotnych zaleceń żywieniowych, które warto wprowadzić do swojej diety.

Cukry pod kontrolą

Nadmiar węglowodanów nie jest korzystny dla nas. Cukry, szczególnie proste powinny być w diecie rarytasem, który może nam zapewnić np. miód. Za to wyeliminujmy słodkie łakocie, produkty z białej mąki, które tylko dostarczają pustych kalorii. Organizm je „lubi” bo podają mu energii, dlatego dostarczmy w zamian potrzebne składniki jedząc owoce, warzywa, mięso czy pieczywo z pełnego przemiału. Nie zapominajmy przy tym o tłuszczach, zarówno zwierzęcych jak i roślinnych np.  nasionach lnu, dyni.

Co z tą solą?

Sól stanowi dylemat w diecie z nadciśnieniem. Do niedawna był lansowany pogląd, że szkodzi. Za to ostatnio pojawiają się, głosy, że wcale tak nie jest. Dostarcza nam sodu, który jest konieczny do prawidłowego działania pompy sodowo-potasowej utrzymującej odpowiedni turgor komórek. Co nie znaczy, że możemy bez przeszkód jeść przesolone pieczywo, szczególnie białe, lepiej jest część soli dodawanej do potraw zastąpić substytutami:

  • przyprawami typu majeranek, lubczyk, bazylia, estragon;
  • podbiał, a dokładniej popiół z jego liści dodaje smaku potrawom i zawiera dużo potasu;
  • sól zero, tworzą ją minerały magnezu i potasu.

Witaminy i minerały

Przy utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia pomoże nam na pewno bardzo zróżnicowana dieta. Szczególnie ta bogata w potas, który jest składnikiem wspomnianej wcześniej pompy. Istotny jest prawidłowy stosunek sodu do potasu dla jej prawidłowego działania.

Potas znajdziemy w:

  • warzywach korzeniowych (burak, pasternak, batat, ziemniak);
  • owocach (banany, awokado, suszone morele i figi);
  • pomidorach i ich przetworach, fasoli suchej, groszku;
  • mięso ryb i ssaków;
  • orzechy;
  • kakao;

Najważniejsza jest jednak różnorodność w diecie. Im więcej produktów z różnych grup od kasz po warzywa i owoce oraz świeże zioła używamy do przygotowywania potraw, tym więcej mamy dostarczanych składników. Także ich jakość ma ogromne, a wręcz kluczowe znaczenie. Zbierane jako dojrzałe i dostarczane jak najszybciej do kuchni zawierają więcej składników niż te dojrzewające w transporcie.

Write a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.