Winogron we własnym ogrodzie, to nie tylko zbiór smacznych owoców, ale także zasłona przed wiatrem i żywy cień chroniący przed słońcem. Gdy mocno się rozkrzewi i pokryje liśćmi, stanowi parawan przed niechcianymi spojrzeniami. Jeżeli nie przygotujemy dla niego podpórek, będzie się płożył po ziemi, jak np. ogórki czy dynia i nie osiągniemy żadnej ściany pionowej. Gdy pędy dotrą do murku albo płotu, zaczną się po nim wspinać. Niekontrolowany jego wzrost jest w stanie zadżunglić całą działkę.
Pergola na winogron wytyczy granice dla wzrostu pędów winogrona
Jeżeli lubimy majsterkowanie, z łatwością wybudujemy pergolę własnymi rękami. Materiały użyte do budowy pergoli na winogron mogą być:
- drewniane;
- metalowe;
- druciane;
- drewniano-sznurkowe;
- mieszane.
Najbardziej ekologiczne to drewniane i drewniano-sznurkowe. Gdy znudzi nam się hodowla winorośli, pergolę taką łatwo przerobimy na popiół, który posłuży jako wzbogacenie gleby uprawnej. Konstrukcje metalowe i druciane musimy koniecznie zabezpieczyć przed korozją. Pozbywając się jej, wywozimy do punktu ze składem złomu.
Jak zbudować pergolę na winogron?
Pergolę buduje się w postaci stelażu, czyli płotu z dużymi otworami. Do pergoli drewnianej potrzebne są słupki podporowe i wąskie żerdzie. Stawiana jest pionowo lub w formie łuku drabinkowego, podobnego do pergoli na róże. Słupki kładziemy na ziemi w odległości odpowiadającej długości żerdziom. Żerdzie przybijamy poziomo od słupka do słupka oraz pionowo od górnej żerdzi do dolnej, tworząc kwadraty.
Drewniane żerdzie można zastąpić sznurkami, które wiążemy tylko w poziomie od słupka do słupka. Zanim zaczniemy przewiązywać sznurki, najpierw słupki wkopujemy w ziemię i oblewamy dołki betonem. W taki sam sposób mocujemy słupki z wykonanym żerdziowym płotkiem.
Podobnie wykonujemy pergolę z innych dostępnych nam materiałów, a jeśli nie mamy czasu na samodzielne wykonanie konstrukcji na winogrona, możemy kupić gotową w sklepie ogrodniczym lub zlecić usługę.
Uwaga na winogrona i jego kalorie!
Kalorie w winogronach to cukier, który występuje w każdej jego odmianie i w każdym innym owocu. Najwięcej cukru mamy w winogronach, które rosną w pełnym słońcu. Te, które mają stanowisko pół cieniste, będą kwaśniejsze. Lekarze diabetolodzy zalecają osobom chorującym na cukrzycę spożywania czerwonych winogron i to tylko do godziny 16, w proporcji 1 szklanki dziennie.
Z racji zawartej dużej ilości cukru, winogrona są doskonałym pożywieniem, by mieć energię do pracy. Już w starożytnej Grecji i Rzymie winogrona kalorie miały wysokie, mimo iż nie wiedziano, co to znaczy słowo „kalorie”. Zajadano się nimi z samego rana, jako głównego posiłku śniadaniowego, by zachować młodość i energię życiową.
Sok z winogron złączony z wodą i dodatkiem listków mięty to doskonały orzeźwiający napój w trakcie treningu. Dostarczymy sobie niezbędnych składników odżywczych podczas fizycznego wysiłku, nawodnimy organizm i zachowamy prawidłowy poziom elektrolitów w ciele.
Cięcie winogrona, zapobiega jego zdziczeniu
Gdy mamy winogron na działce, musimy go przycinać, zaczynając od drugiego lub trzeciego roku od jego posadzenia. Pierwsze 2 lata pozwalamy roślinie zakorzenić się mocno w gruncie. Dzięki odpowiedniej regularnej pielęgnacji, co roku owoce będą duże, soczyste i smaczne. Kiście z coraz drobniejszymi owocami świadczą o niedoborach gleby w składniki odżywcze. Spowodowane jest to zjawisko również przez nieprawidłowe cięcie winogrona.
Aby zapobiec zdziczeniu winogrona, musimy je przycinać każdej wiosny, najlepiej gdy jeszcze jest mały przymrozek, w lutym. Winogron bardzo szybko budzi się z zimowego letargu i dosyć wcześnie zaczynają w nim krążyć soki, dlatego najbardziej odpowiednim momentem cięcia jest przełom lutego i marca. Jeżeli nie zdążymy z cięciem winogrona w tym czasie, późniejszy okres spowoduje znaczny wyciek soków z gałązek. Suche pędy można oderwać w każdej chwili.
Do cięcia winogrona pędów używamy sekatora. Pozbawiamy rośliny pędów, które są zbyt długie i wychodzą poza obręb pergoli oraz skracamy te, które mają zawiązki pąków, zostawiając 4 do 12 takich zawiązków na gałązce). Pozbawiamy roślinę w całości z gałązek suchych i schnących. Gałązki, które zaczynają przysychać, stają się dwubarwne, mają ciemne i jasne plamy kory. Więcej na temat cięcie winogron przeczytasz w innym naszym artykule http://www.wylecz-nadcisnienie.pl/jak-przyciac-stary-winogron.
Autor tekstu:
Beata Goździk,
kochająca przyrodę i zdrową dietę roślinną.
Autorka książki „Bierz plecak i lecimy”
oraz lektorka audiobooków.
Uwielbiam winogrona. Dla mnie to najpyszniejszy owoc. A kiedy ten krzew wygląda tak pięknie i zadbanie to aż chce się z niego zrywać owoce. 🙂