Pewnie niejeden raz słyszałeś o diecie Dukana lub poście Dąbrowskiej. Popularne diety nazywane są często od nazwisk ich twórców. Innym sposobem na oznaczenie nowych sposobów odżywiania jest stosowanie skrótów angielskich nazw. W dietetyce skróty są powszechne, ale jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, powinieneś je znać również Ty. Poniżej znajdziesz kilka popularnych skrótów ze świata diet wraz z ich objaśnieniem.
DASH
DASH to skrót od angielskiego Dietary Approaches To Stop Hypertension, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza “plan żywieniowy chroniący przed nadciśnieniem”. Dieta DASH stosowana jest przede wszystkim w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. To bardzo zdrowy sposób żywienia, polegający na włączeniu do jadłospisu dużej ilości świeżych warzyw i owoców. Z menu należy całkowicie wykluczyć żywność wysoko przetworzoną oraz produkty, które charakteryzują się wysoką zawartością soli.
FODMAP
Z angielskiego FODMAP (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols) to grupa węglowodanów, które szybko i silnie fermentują w jelitach, wywołując niepożądane reakcje. Dieta fodmap, zwana też dietą low fodmap, wyklucza z jadłospisu łatwo fermentujące węglowodany. W codziennym menu należy unikać przede wszystkim: roślin strączkowych, cebuli, grzybów, kapusty, suszonych owoców, maślanki, kwaśnej śmietany i wyrobów na bazie pszenicy. Dieta fodmap polecana jest przede wszystkim osobom zmagającym się z zespołem jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome).
IF
Dieta IF (Intermittent Fasting – post przerywany) polega na stosowaniu naprzemiennie postu i normalnego jadłospisu. Ten sposób odżywiania występuje w dwóch wariantach: TRF (time-restricted feeding) i ADF (alternate day fasting).
W pierwszym wariancie w ciągu doby ustala się kilkugodzinne okno żywieniowe, podczas którego można normalnie jeść. Poza oknem dozwolone jest jedynie przyjmowanie płynów. Przykładowy rozkład czasowy wariantu TRF to 16 godzin postu i 8 godzin okna żywieniowego (na przykład od 10.00 do 18.00).
W wersji ADF posty rozdzielane są dobami. W dzień, w którym pościsz, jesz posiłki o znacznie obniżonej kaloryczności (20-25% dziennego zapotrzebowania energetycznego). Następnie przez dwa kolejne dni jesz normalnie, aby znów kolejnego dnia przejść na post.
SIRT
Nazwa diety SIRT pochodzi o sirtuin, czyli białek sir. Według twórców diety sirtfood (zwanej również dietą Adele) białka sirtuinowe opóźniają procesy starzenia komórek. Aby dieta sirtfood była skuteczna, do codziennego jadłospisu należy wprowadzić produkty zwane aktywatorami białek sirtuinowych. Wśród tych produktów znajdują się między innymi: gryka, soja, rukola, kapary, czerwona cebula, truskawki, kakao i czerwone wino.
Odchudzająca dieta SIRT składa się z czterech etapów. W każdym z nich należy przyrządzać koktajle i posiłki sirtuinowe na bazie aktywatorów białek sir. Twórcy diety sirtfood przekonują, że tak skomponowany jadłospis to dobry sposób nie tylko na zrzucenie zbędnych kilogramów, ale również na zdrowsze i dłuższe życie.