Makaron razowy – właściwości, skład, kcal, zastosowanie w kuchni

Makaron w polskiej kuchni gości na stołach od niepamiętnych czasów. Występuje pod różnymi postaciami. Gotowany makaron dodawany jest do zup, sosów, sałatek, owoców morza czy zapiekanek. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że nasz makaron jest dość kaloryczny i nie powinno się go spożywać w nadmiernych ilościach. Warto więc znaleźć alternatywę, która zastąpi makaron jajeczny i nie zmusi nas do rezygnacji z ulubionych posiłków.

Choć większość osób sądzi, że makaron wywodzi się z Włoch, gdzie jest jedzony praktycznie codziennie, to tak naprawdę jego ojczyzną są Chiny. To właśnie tam znaleziono pierwszy makaron. Jednak tak właściwie istnieją różne teorie, które mówią o tym, skąd pochodzi ten popularny przysmak. Bez względu na pochodzenie wszyscy wiedzą, że w Europie makaron zyskał popularność dzięki włochom. Oni praktycznie do każdej potrawy dodają inny makaron ze względu na dopasowanie do sosu. Polacy mogą zawdzięczać włochom popularyzację makaronu, ponieważ dzięki temu mogą się zajadać spaghetti czy nawet rosołem.

Zalety makaronu pełnoziarnistego

W Polsce najczęściej jadany jest makaron rafinowany, czyli taki który jest wykonywany z dokładnie oczyszczonego ziarna. Jednak należy mieć na uwadze, że tego typu produkty są pełne węglowodanów, które nie są zbyt przydatne dla ludzkiego organizmu. Spożywanie nadmiernej ilości makaronu rafinowanego może zwiększyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, a nawet ryzyko chorób serca. Dlatego też wiele osób zrezygnowało z makaronu rafinowanego na rzecz pełnoziarnistego. Jest mniej kaloryczny i zawiera więcej błonnika, dzięki czemu człowiek szybciej czuje się najedzony.

Coraz częściej Polacy sięgają po pełnoziarniste penne, spaghetti czy świderki. Smakiem nie odbiegają zbytnio od makaronów rafinowanych, a jednak są zdrowsze.

Makaron pełnoziarnisty inaczej nazywany jest razowym.

Makaron razowy kalorie (kcal), czyli ile kalorii jest w makaronie pełnoziarnistym?

W przeciwieństwie do standardowego białego polskiego makaronu razowy jest mniej kaloryczny, jednak tylko odrobinę. Zwykły gotowany makaron w 100 gramach dostarcza 364 kalorie, natomiast razowy 352. Widać więc, że różnica jest niewielka. Więc skąd stwierdzenie, że makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy?

Cechuje go przede wszystkim to, że w jego składzie można znaleźć wiele cennych witamin i minerałów. To właśnie powoduje, że jest zdrowszy niż inne makarony.

Właściwości odżywcze makaronu razowego

W dzisiejszych czasach, kiedy praktycznie każdy żyje w pośpiechu, wartości odżywcze w spożywanych posiłkach odgrywają kluczową rolę. Dlatego tak istotne jest korzystanie ze zdrowższych produktów. Pomogą nam one dostarczyć do organizmu wszystko to czego potrzebujemy.

Makaron razowy to przede wszystkim doskonałe źródło wspomnianego wcześniej błonnika. Jego zadaniem jest nie tylko zapewnienie uczucia pełnego brzucha. Błonnik głównie dba o metabolizm i oczyszczanie jelit. Dzięki temu układ pokarmowy funkcjonuje lepiej, rzadziej pojawiają się problemy gastryczne oraz wzdęcia. Poza tym błonnik zmniejsza ilość wchłanianego cholesterolu i ryzyko zachorowań na choroby układu krwionośnego.

Gotowany makaron pełnoziarnisty dostarcza do organizmu również witaminy z grupy B oraz E. Grupa B pomaga podczas zwalczania napięcia nerwowego, zmęczenia. Witaminy z grupy B poprawiają także pracę mózgu i sprawność intelektualną. Natomiast witamina E znacznie opóźnia proces starzenia się skóry, wspiera odporność organizmu i reguluje cholesterol.

Makaron pełnoziarnisty zawiera także wiele minerałów:

  • Chrom przyspiesza spalanie tłuszczów, reguluje cholesterol oraz łagodzi napięcie nerwowe.
  • Cynk wzmacnia odporność, reguluje pracę jelit i poprawia sprawność intelektualną.
  • Fosfor bierze udział w produkcji energii, ma wpływ na kości, mięśnie oraz układ nerwowy.
  • Jod wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, a także bierze udział w wytwarzaniu hormonów tarczycy.
  • Magnez wspiera układ nerwowy i polepsza pracę szarych komórek.
  • Potas odpowiada za przewodzenie impulsów nerwowych i prawidłową pracę mięśni.
  • Sód uczestniczy w prawidłowym procesie kurczliwości mięśni i przewodnictwa nerwowego.
  • Wapń odpowiada przede wszystkim za prawidłową budową kości i ich wzmocnienie.
  • Żelazo jest odpowiedzialne za wytwarzanie hemoglobiny oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.

Rodzaje makaronu pełnoziarnistego i ich kcal w 100 gramach

Podobnie jak w przypadku zwykłego makaronu można wyróżnić kilka rodzajów, które będą przeznaczone do konkretnej potrawy.

  • Makaron pełnoziarnisty spaghetti (340 kcal). Tego rodzaju raczej nie trzeba przedstawiać, bo każdy z nas zna popularną włoską pastę z sosem pomidorowym i dodatkami.
  • Pełnoziarnisty świderki (357 kcal) to rodzaj makaronu, który z wyglądu przypomina sprężynki. Może być dodawany do zapiekanek, zup bądź sosów.
  • Makaron pełnoziarnisty penne (157 kcal) sprawdza się w połączeniu z delikatnym mięsem i warzywami oraz jako składnik sałatek.

Zastosowanie makaronu pełnoziarnistego w kuchni

Tradycyjny polski makaron sprawdza się w wielu potrawach, jednak może go także zastąpić makaron razowy. Jak wspomniano wyżej, można go dodawać do wielu dań i w pełni cieszyć się smakiem. Należy jednak pamiętać, że jeśli gotowany makaron ma mieć wpływ na zdrowie, to dodatki będą równie ważne. Przede wszystkim powinno się unikać ciężkich i tłustych sosów, majonezu, śmietan i nadmiaru soli.

Poniżej będzie można znaleźć dwa przepisy, w których znaczącą rolę odegra właśnie makaron razowy. Jednak najpierw trzeba poruszyć jeszcze temat makaronu orkiszowego.

Cechy makaronu orkiszowego razowego, czyli popularny produkt bio

Makaron orkiszowy razowy wyróżnia się przede wszystkim strukturą zawartego białka, jego przyswajalnością przez organizm, a także jego ilością. Jest on również bogaty w witaminy i minerały. Makaron orkiszowy charakteryzuje się też tym, że nie wykazuje właściwości, które podnosiłyby poziom cukru we krwi. Ponadto obniża cholesterol, redukuje tkankę tłuszczową, wspomaga przemianę materii, wspiera budowę mięśni bądź układ nerwowy. Dodatkowo makaron orkiszowy razowy ma wpływ na skórę, włosy i paznokcie, a także dobrze działa na kondycję psychiczną.

Można go zakupić w sklepach ze zdrową żywnością (bio) oraz w internecie. Czasami można go spotkać w większych marketach. Cena za 500 g produktu to około 12 zł.

Przepisy

Makaron pełnoziarnisty razowy
Źródło: Freepik.com

Jeśli mowa o makaronach, to nie można zapominać o włoskim spaghetti, jednak w tym przepisie zostanie wykorzystany makaron pełnoziarnisty. Dzięki temu danie będzie zdrowsze.

Potrzebne składniki:

  • 500 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti.
  • 70 dag łopatki wieprzowej.
  • 2 cebule.
  • 8 ząbków czosnku.
  • Słoik koncentratu pomidorowego (190 g).
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego.
  • 1 łyżka jarzynki.
  • 6 łyżek oleju.
  • Odrobina ostrej papryki.

Przygotowanie

Cebulę należy obrać i pokroić na ćwiartki. Następnie trzeba obrać czosnek. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na większe kawałki. Warzywa można zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać. Następnie pokrojone mięso trzeba zmielić w maszynce. Jeśli ktoś jej nie posiada to można kupić już zmielone mięso.

Potem trzeba wlać olej na patelnię i rozgrzać go, a następnie wrzucić mięso i podsmażyć. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, jarzynkę, przyprawę do mięsa mielonego i ostrą paprykę. Mięso smażyć do miękkości. Dolać koncentrat pomidorowy. Wszystko podlać wodą i razem dusić około 15 minut.

500 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti (knorr) wrzucić do osolonej i wrzącej wody. Nie doprowadzać go do miękkości, lepiej sprawdzi się al dente. Odcedzić. W kolejnym kroku należy pełnoziarnisty makaron spaghetti wyłożyć na talerze i polać dowolną ilością sosu.

Makaron penne z warzywami

Ciekawym przepisem może być makaron penne z warzywami.

Składniki:

  • 500 g pełnoziarnistego makaronu penne (knorr).
  • 2 cukinie.
  • 250 g szpinaku.
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (nie można go wylewać, ponieważ się przyda).
  • 4 ząbki czosnku.
  • 1/4 szklanki startego, długo dojrzewającego sera np. parmezanu.
  • Sól, pieprz.

Wykonanie

Nastawić wodę na makaron, kiedy będzie wrząca wrzucić pełnoziarniste penne i gotować według wskazówek zawartych na opakowaniu. Cukinię pokroić w półplasterki, a czosnek w cienkie plasterki. Następnie rozgrzać olej z pomidorów (3 łyżki) na patelni, dodać cukinię i czosnek. Często mieszać.

Szpinak umyć i pokroić w szerokie paski, a suszone pomidory w wąskie paseczki. Na chwilę przed końcem gotowania makaronu pełnoziarnistego penne wrzucić do niego szpinak. Następnie odcedzić i ponownie wrzucić do garnka ustawionego na małym ogniu. W kolejnym kroku dodać 2 łyżki oleju, cukinię, czosnek i suszone pomidory. Dosypać większość sera. Wszystko delikatnie wymieszać i doprawić wedle własnego gustu.

Tak przygotowany makaron pełnoziarnisty penne najlepiej będzie smakował posypany resztą sera.

Smacznego!

Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.