Jakie są normy poziomu hemoglobiny? Na co wskazują jej niskie wartości?

Obniżona hemoglobina to oznaka niedokrwistości, czyli anemii. Jakie mogą być jej przyczyny? Czy spadek hemoglobiny jest powodem do niepokoju?

Hemoglobina jest białkiem znajdującym się w erytrocytach, czyli krwinkach czerwonych, których rolą jest transport tlenu z płuc do tkanek ciała oraz dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Obniżona hemoglobina to objaw niedokrwistości, która może mieć różne podłoża. Poznajmy te występujące najczęściej.

Poziom hemoglobiny – jakie są normy?

Poziom hemoglobiny oznaczany jest przy badaniu morfologii krwi jako liczba gramów tego białka na 1 decylitr krwi obwodowej. Prawidłowy poziom hemoglobiny kształtuje się następująco:

  • dorosłe kobiety – 12–16 g/dl,
  • dorośli mężczyźni – 14–18 g/dl [1],
  • kobiety w ciąży – 11–13,5 g/dl.

Spadek o 2 lub więcej gramów hemoglobiny poniżej normy oznacza niedokrwistość.

Spadek hemoglobiny – przyczyny

Obniżony poziom hemoglobiny może być efektem:

  • utraty krwi na skutek krwotoku wewnętrznego lub zewnętrznego,
  • niedoboru żelaza,
  • niedoboru witaminy B12,
  • niedoboru kwasu foliowego,
  • chorób przewlekłych (bakteryjnych, grzybiczych, nowotworowych),
  • hemolizy (niedokrwistości hemolityczne spowodowane przedwczesnym rozpadem erytrocytów; choroba może być wrodzona lub nabyta, np. na skutek promieniowania jonizującego, zatrucia metalami ciężkimi, stosowania niektórych leków, dostania się do krwiobiegu jadu niektórych węży, pająków, owadów i in.).

Najczęstszą przyczyną spadku hemoglobiny jest niedobór żelaza (stanowi on 80% wszystkich przypadków niedokrwistości). Dochodzi do niego zazwyczaj na skutek takich czynników jak:

  • utrata krwi,
  • niewłaściwa dieta, uboga w pokarm zawierający żelazo lub bogata w składniki blokujące jego wchłanianie,
  • niedostateczna podaż żelaza przy zwiększonym zapotrzebowaniu (zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek mają kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz młodzież w okresie dojrzewania),
  • upośledzone wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego [3].

Niski poziom hemoglobiny – objawy

Przy obniżonym poziomie hemoglobiny obserwuje się następujące objawy:

  • długotrwałe osłabienie,
  • szybkie męczenie się,
  • ból i zawroty głowy,
  • osłabienie koncentracji,
  • bladość skóry i błon śluzowych (poza postacią hemolityczną niedokrwistości, kiedy to ulegają one zażółceniu),
  • przyspieszenie czynności serca, a w ciężkiej postaci niedokrwistości – tachykardia, duszność,
  • omdlenia,
  • zaburzenia miesiączkowania u kobiet.

Ponadto osoby cierpiące na niedobór żelaza mogą skarżyć się na suchość skóry, bolesne pękanie kącików ust, ból, pieczenie i wygładzenie powierzchni języka, kruchość i łamliwość włosów i paznokci czy spaczone łaknienie (glina, kreda, krochmal) [2].

W przypadku niedokrwistości powstałej na skutek niedoboru żelaza, kwasu foliowego lub witaminy B12 stosuje się suplementację doustną brakujących substancji. W przypadku nietolerancji pacjenta na doustne preparaty żelaza lekarz może zalecić preparaty podawane dożylnie. Terapia pozostałych przyczyn spadku hemoglobiny zależy od rodzaju schorzenia, któremu towarzyszy niedokrwistość, i jest ustalana przez lekarza odpowiedniej specjalności.

Więcej na temat chorób krwi przeczytasz na adamed.expert.

Bibliografia:

[1] Herman P., „Morfologia krwi”, https://www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/99884,morfologia-krwi, data dostępu: 20.04.2018

[2] „Niedokrwistość z niedoboru żelaza”, https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.15.1.2., data dostępu: 20.04.2018

[3] „Niedokrwistości”, https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.15.1, data dostępu” 20.04.2018

Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.