Kolejna porcja frytek ląduje w naszym brzuchu i zaczynamy mieć wyrzuty sumienia. Dla naszego zdrowia takie frykasy są nieobliczalne. Monotonna dieta, wysoko przetworzona i wysoko tłuszczowa. To może się faktycznie skończyć źle.
Jak zerwać ze stałym nawykiem
Codzienny spacer przez miasto nęci zapachami i ulegamy sugestii umysłu, „ostatni raz”. Zmieńmy w takim razie trasę, bo widocznie „niezdrowo” jest tamtędy chodzić.
Nauczmy się łączyć produkty
Stara szkoła powiada, że tłuszcze dobrze współgrają ze skrobią i zielonymi warzywami, ale przy białku należy ich unikać. Tak, smażenie na głębokim tłuszczu idzie na cenzurowane. Szkoda bo jest smaczne, ale ciężkostrawne i niezdrowe. Jakie więc połączenia są pożądane:
- biała + zielone i nie skrobiowe warzywa;
- skrobia i zielone i nie skrobiowe warzywa;
- tłuszcze + warzywa zielone i nie skrobiowe;
- skrobia + tłuszcze.
Warzywa nie skrobiowe to będą:
– brokuł, kalafior, czosnek, ogórek, bakłażan, cebula, por, groszek, papryka.
Warzywa skrobiowe:
– ziemniaki, kukurydza, dynia.
Co z owocami?
Owoce również muszą być odpowiednio połączone aby były lekko strawny i aby wykorzystać ich wartość.
- słodkie owoce + białka;
- lekko kwaśne owoce + zielone warzywa i nie skrobiowe;
- kwaśne owoce + zielone i nie skrobiowe warzywa.
Jeśli mamy ogród grzechem byłoby go nie wykorzystać. Posadźmy w nim kilka krzewów owocowych, które dadzą nam zdrowe i smaczne przekąski w sezonie, dostępne od ręki.
Rozkładamy na produkty
Zaczynając od owoców, niektóre z nich są słodkie inne mają wyczuwalną winną nutę. Zależy ona od zawartości różnych kwasów organicznych.
Lekko kwaśne będą:
– borówki amerykańskie, jagody, morele, jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, śliwki, wiśnie, mango, papaja.
Kwaśne:
– cytrusy, pomidory, truskawki, ananas, granat, kiwi.
Słodkie:
– banany, figi, kaki, bakalie, daktyle.
Słodkie owoce dobrze się łączą z półsłodkimi w jednym posiłku. Natomiast półsłodkie mogą być traktowane uniwersalnie i łączone zarówno ze słodkimi jak i kwaśnymi. Dlatego w naszym menu muszą pojawić się wieloowocowe sałatki.
Gotowe propozycje menu
Ciężko jest od razu przestawić swój tryb życia i przewód pokarmowy. Dlatego róbmy to powoli. Powiedzmy na początek niech to będą śniadania. Lepiej jest zacząć w dni wolne, gdy nie musimy biegać po domu i śpieszyć się do pracy. Oto kilka przepisów.
Ważne jest też co pijemy – czyli jajecznica z sokiem, a nie herbatą
Szklanka soku jabłkowego albo z pomarańczy do śniadania w którym głównym składnikiem jest jajko ma sens. Dzięki dużej zawartości witaminy C w napoju zawarte w żółtku jaja żelazo jest lepiej wchłaniane.
Tłuszcz zawsze w połączeniu z czerwonym i pomarańczowym
Jeśli planujemy na obiad dynię, marchewkę do drugiego dania zawsze je łączmy z tłuszczami. Oliwą czy olejem jeśli obróbka jest w niskiej temperaturze, a masło klarowane, smalec gęsi jeśli planujemy obróbkę termiczną w wysokiej temperaturze. Chodzi o witaminy A, D, E, K, które rozpuszczalne są w tłuszczach. Brak tych ostatnich w diecie prowadzi do niedoboru powyższych składników i problemów skórnych, utrudnionej krzepliwości krwi etc. Dużo witaminy K posiadają warzywa kapustne.
Najbardziej uniwersalne są warzywa zielone. Możemy je łączyć z praktycznie każdym produktem. Przechodząc na nowy tryb zdrowego stylu życia łączmy sami w potrawach produkty z konkretnych grup. Wymyślajmy nowe smaki i potrawy. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni.
Więcej o borówce amerykańskiej i jej właściwościach w innych naszym artykule Borówka a nadciśnienie.