Owoce borówki to nie tylko pyszne jagody, dostępne przez całe lato, ale też źródło witamin i minerałów. Poza tym posiadają też właściwości lecznicze o czym warto wiedzieć.
Właściwości odżywcze borówki amerykańskiej
Ładne, fioletowo niebieskie jagody są bogate w witaminy A, B, C, E oraz wiele innych. Poza tym dostarczają nam łatwo przyswajalnego magnezu, potasu i cynku. Za to w ciemnej skórce owocu kryją się antocyjany.
Do podjadania
Surowe owoce borówki amerykańskiej to świetna przekąska między posiłkami. Można ją również dodawać do zup, deserów. Tym bardziej, że świetnie smakuje i zawiera mało kalorii. Polecana jest zwłaszcza dla utrzymujących dietę.
Wpływ borówki na zdrowie
Jeśli już mówimy o zaletach wprowadzenia do diety jagód warto wspomnieć o ich walorach prozdrowotnych, których borówka amerykańska ma też dużo. W tym wpływu na obniżenie ciśnienia.
Antocyjany
Charakterystyczną barwę skórki warunkują antocyjany. Są to związki organiczne, które w roślinie pełnią rolę ochronną przed promieniami UV oraz sygnalizacyjną. Za to na organizm człowieka mają potwierdzony wpływ ochronny na układ krążenia.
Borówka amerykańska, a nadciśnienie
Dzięki zawartości wielu składników w tym antocyjanów borówka amerykańska jest pożądanym składnikiem diety dla ciśnieniowców. Zawarte w skórce antocyjany wzmacniają naczynia włosowate, zmniejszają stany zapalne oraz przeciwdziałają agregacji płytek krwi. A to wpływa na zmniejszenie ciśnienia krwi.
Jagody dla lepszego widzenia
Owoce oraz przetwory z nich robione mają dodatni wpływ na nasz wzrok. Spowodowane jest to po pierwsze uszczelnieniem i uelastycznieniem naczyń włosowatych odżywiających oko. Poza tym dostarczają łatwo wchłanianej witaminy A, która ma wpływ na jakość widzenia po zmroku.
Najwartościowsze owoce z naszego ogrodu
O ile mamy możliwość możemy pokusić się o uprawę kilku krzewów. Borówka amerykańska nie jest trudna w uprawie. Jej krzewy wymagają gleby torfowej. Jeśli nie mamy taką w ogrodzie to musimy ją dostarczyć. Wystarczy wybrać warstwę gleby na głębokość 40 cm i wypełnić go torfem. W miejscach między młodymi krzewami borówki możemy posadzić wrzosy.
Owoce borówki można mrozić, a następnie zimą używać do pieczenia, deserów. Warto borówkę mieszać z innymi owocami. Bardzo fajnie łączy się z między innymi z malinami. Dla podkolorowania warto dodać jeszcze owoców naszej borówki leśnej, która ma podobne właściwości.
Oprócz wielu zalet borówka amerykańska posiada smaczne owoce, które warto spożywać w sezonie. Także są one łatwe w przechowywaniu i mrożenie nie wpływa tak bardzo na utratę jej właściwości. Poza tym jest łatwiej dostępna niż jagoda leśna. Wybierając sobie latem przekąski czy nawet urządzając ogródek warto uwzględnić w nim miejsce dal kilku krzewów. Owoce z własnego ogrodu są o wiele smaczniejsze.