Sycąca zupa – najlepszy pomysł na rozgrzewający, zimowy obiad!

Obiad jest bardzo ważnym posiłkiem zjadanym przez nas w ciągu dnia. Bez względu na to, czy spożywa się go podczas przerwy w pracy, czy też dopiero po powrocie do domu, warto przywiązywać dużą uwagę do jakości tego dania. Dostępnych opcji obiadowych jest naprawdę wiele, jednak zwłaszcza jesienią i zimą rekordy popularności biją różnego typu zupy. Już teraz przekonaj się, że posiłek ten jest pyszny, pożywny oraz zdrowy, a jego przyrządzenie wcale nie zajmuje zbyt dużo czasu.

Zupa – w czym tkwi jej potencjał?

W tradycji polskiej zupa jest pierwszym daniem podawanym na obiad. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby była podawana również na lunch, czy kolację. Co ciekawe, niektóre odmiany tego posiłku można spożywać także na śniadanie. Jako przykład warto wskazać chociażby zupę mleczną.

Jest to nic innego jak potrawa występująca w półpłynnej lub całkowicie płynnej postaci – wywar powstały podczas gotowania warzyw oraz różnego typu mięs (najczęściej drobiu i wołowiny). Smak zupy jest wzbogacany za pomocą dodatków, a także przypraw i świeżych ziół. Danie to jest podawane na gorąco, dzięki czemu sprawdza się zwłaszcza w zimne dni, kiedy skutecznie rozgrzewa.

Jaką zupę przyrządzić w chłodniejsze dni?

Jesienią oraz zimą świetnie smakuje po prostu każda zupa. Najczęściej przygotowuje się zupy jarzynowe lub takie, do których wykonania wykorzystuje się jeden rodzaj warzywa – ziemniaczana, kalafiorowa, ogórkowa, pomidorowa oraz cebulowa. Królem wśród zup jest oczywiście rosół. Jest także wiele osób, dla których najlepszy jest żurek, kapuśniak, leczo, barszcz czerwony, czy grochówka.

Zupa krem – szybka i łatwa w przygotowaniu

Spore grono zwolenników mają również zmiksowane zupy krem, które wyróżniają się gęstą, delikatną, aksamitną, niemal gładką konsystencją. Ich największym atutem jest to, że na dobrą sprawę można przygotować je z każdego warzywa. Dużym uznaniem cieszy się krem z dyni, marchewki, kalafiora, papryki, cukinii, buraków, zielonego groszku, czy pomidorów. Takie danie można udekorować smakowymi oliwami, warzywnym chipsem, cząstką chrupiącego bekonu, śmietaną, pokrojonym na małe kawałeczki sera feta, startym parmezanem, świeżymi ziołami, ciecierzycą oraz suszonymi nasionami słonecznika lub dyni.

Jakie dodatki do zup są najpopularniejsze?

Aby zjadana zupa jeszcze bardziej nas nasyciła, można podawać ją z pasującymi do tego dania dodatkami. Świetnie sprawdzi się chociażby różnego typu tradycyjne pieczywo (szczególnie to domowej roboty) – na przykład chrupiąca bułeczka lub kromka pełnoziarnistego chleba. Warto sięgać także po bagietkę i zrobić z niej małe grzanki; najlepszy efekt uzyska się, gdy przed włożeniem do piekarnika posmaruje się to pieczywo masłem czosnkowym. Ciekawym dodatkiem do zup są także paluszki grissini z ciasta drożdżowego oraz groszek ptysiowy. W Polsce bardzo często jada się zupy, których ważnym składnikiem jest makaron, ryż, kasza albo lane kluski.

Pyszna zupa – sprawdzony sposób na zimowy obiad!

Posiłki zjadane przez nas zimową porą powinny być zdrowe oraz sycące. Bardzo ważne jest, aby dostarczały one potrzebną dawkę energii. Dlatego też daniem, które poleca się wtedy zjadać, są właśnie smaczne, wieloskładnikowe zupy. Która z nich jest Twoją ulubioną? Nieważne! Mnogość dostępnych opcji jest tak różnorodna, że każdy może wybrać wariant dopasowany do własnych preferencji. Do przygotowania zupy przydaje się bulion warzywny lub mięsny. Najczęściej występuje on w postaci kostek o skondensowanej zawartości, które rozpuszcza się w wodzie, aby stworzyć wywar stanowiący bazę rozgrzewającego posiłku.

źródło zdjęć: freepik.com

Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.