Bakłażany – właściwości, o których musisz wiedzieć!

Każdy z nas dobrze wie, jak wygląda bakłażan. Podłużny kształt i mocno fioletowe zabarwienie, to jego znaki rozpoznawcze. Wiele osób jednak błędnie uważa go za warzywo, a bakłażan tak naprawdę jest…owocem! Dodatkowo, nie sposób pominąć bakłażana i jego właściwości zdrowotne i odżywcze. Nie jest tajemnicą także, że jest to naturalny afrodyzjak, a sami Hiszpanie, nazywali go „jabłkiem miłości”. O jakich właściwościach bakłażanu nigdy nie słyszałeś, a powinieneś je koniecznie poznać? Sprawdź!

Bakłażan, czyli owoc?

Przyjęło mówić się, że bakłażan to warzywo. Powszechnie właśnie tak też się uważa. Jednak biorąc pod uwagę punkt widzenia botaników, bakłażan jest w 100 procentach owocem, a można powiedzieć nawet więcej, jest jagodą!

Bakłażan należy do gatunku psiankowatych, a w Europie pojawił się za pośrednictwem ludu Maurów. To oni wędrowali z Indii, a kraj ten znany jest jako ojczyzna bakłażanów. W Polsce, właściwości popularnej oberżyny są znane już od XVI w., jednak początkowo, bakłażany pełniły wyłącznie rolę roślin ozdobnych. Wpływ na zdrowie tej rośliny został zauważony i doceniony dopiero w wieku XIX, a Włosi, spopularyzowali bakłażan, nadając mu rolę ekskluzywnego smakołyka.

Bakłażany właściwości zdrowotne

Bakłażan i jego właściwości zdrowotne zostały docenione dopiero niedawno. Jednak są one nie do przecenienia. Począwszy od tego, że jest on mało kaloryczny, gdyż w 100 gramach znajdziemy jedynie 20 kcal, to aż w 90 procentach, składa się on z wody. Co więcej jedynie 2 procent to cukry. Spożywając więc bakłażana, dostarczymy dostarczymy do organizmu zarówno potas, jak i magnes z wapnem.

Okazuje się, że oberżyna jest także dobrym źródłem błonnika, gdyż w 100 gramach, znajdziemy go dwukrotnie więcej niż w jabłku czy brzoskwini. Bakłażan ma właściwości zdrowotne, do których możemy zaliczyć:

  • wsparcie detoksykacji organizmu,
  • poprawienie i przyspieszenie przemiany materii,
  • zmniejszenie poziomu szkodliwego cholesterolu we krwi.

Warto także wspomnieć że w samej skórce bakłażana, także znajdziemy sprzyjające nam związki fenolowe. Działają one jako silny antyutleniacz i są niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu.

Bakłażan – właściwości lecznicze

Bakłażan – właściwości lecznicze, to kolejny temat rzeka. Zacznijmy więc od tego, że bakłażany właściwości mają bardzo cenne. Oto one:

  • Właściwości bakłażanów, pomagają chronić układ krążenia – zawarte w nim związku mineralne stabilizują tętno i zmniejszają ryzyko miażdżycy, a także wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego.
  • Bakłażan właściwości lecznicze – pomagają zwalczyć wolne rodniki – dzięki temu chroni komórki organizmu przed przedwczesnym starzeniem się.
  • Bakłażany ze swoimi właściwościami, usprawniają pracę mózgu – utrzymują i stymulują one układ poznawczy, wspierając zdrowie psychiczne.
  • Bakłażan zapobiega anemii – dostarcza żelazo, którego niedobór jest główną przyczyną tej dolegliwości.
  • Bakłażan poprawia wzrok – zawiera on substancje zwaną antocyjanem, który wspomaga ośrodkowy układ nerwowy organizmu.
  • Zwalcza nadmierne gromadzenie się płynów w tkankach organizmu – to częste zjawisko w okresie miesiączki lub menopauzy, co może prowadzić do choroby nerek i zaburzeń w funkcjonowaniu układu krążenia.

Bakłażan w codziennej diecie

Zdrowe bakłażany na talerzu

Ze względu na właściwości lecznicze bakłażana, a także zdrowotne, warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Jednak często brakuje nam pomysłów, jak można go odpowiednio wykorzystać.

Okazuje się, że wcale nie musimy go piec czy smażyć. By dobrze zacząć dzień z bakłażanem, wystarczy pokroić go na plasterki i gotować w jednym litrze wody. Następnie dodajemy sok z całej cytryny i gotujemy przez kolejne dwadzieścia pięć minut. Powinien on zmięknąć i nieznacznie zwiększyć swoją objętość. Tak przygotowany wywar zdejmujemy z ognia i odczekujemy chwilę, aż przestygnie. Kolejnym krokiem jest przecedzenie go przez sitko. Wywar wlewamy do naczynia, najlepiej o ciemnych ściankach i ponownie możemy wzbogacić go o sok z połówki cytryny. Tak przygotowaną wodę bakłażanową, możemy pić przez cały dzień, dostarczając do organizmu niezbędnych mikroelementów. Bakłażan właściwości lecznicze ma niezwykle cenne i warto o nich pamiętać.

Artykuł powstał przy współpracy z

  1. Carolina87

    Uwielbiam bakłażany w każdej postaci. Są pyszne i zdrowe. Sama sobie wymyślam przepisy na to jak będzie przygotowany. Lubie gotować. 🙂

Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.